Naast het NAi, op de hoek van de Jongkindstraat en de Rochussenstraat, staat Museumwoning Sonneveld. Het is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Na een intensieve periode van restauratie en herinrichting, is Huis Sonneveld sinds maart 2001 als museumwoning van het NAi toegankelijk voor publiek. U kunt zelf ervaren hoe het is om anno 1933 in een hypermodern huis te wonen.
In 1929 gaf Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nellefabriek, de opdracht een vrijstaand huis voor zijn gezin te ontwerpen. In 1933 verhuisde de familie naar de Jongkindstraat, zonder ook maar iets uit hun oude woning mee te nemen. Ze gingen niet alleen in een ander huis wonen, maar pasten ook hun levensstijl aan, conform de smaak van de avant-garde. Huis Sonneveld toont aan dat nieuwe tendensen in de architectuur werden gedragen door een invloedrijke burgerij.
Bijzonder aan deze woning is dat Brinkman en Van der Vlugt behalve het huis ook het volledige interieur hebben ontworpen. Voor de inrichting hebben ze voornamelijk meubels van de meubelontwerper en fabrikant Gispen en stoffen van de firma Metz & Co gebruikt. Huis Sonneveld is een eerste voorbeeld van een voor de jaren dertig moderne inrichting waarin de producten van deze firma's consequent zijn toegepast. De woning voorzag bovendien in de modernste voorzieningen die het huishouden en het leven in huis een stuk makkelijker maakten. In de doucheruimte komt water uit minstens tien douchekoppen, en een elektrisch belsysteem was in de eettafel verwerkt om de dienstbode tijdens de maaltijd te kunnen roepen.
De Rotterdamse Stichting Volkskracht Historische Monumenten heeft Huis Sonneveld in 1997 gekocht. In 1999 ging het NAi een samenwerking aan met de Stichting Volkskracht Historische Monumenten. Dankzij deze overeenkomst werd de Museumwoning Sonneveld gerestaureerd en vindt er regelmatig onderhoud plaats aan zowel interieur als exterieur van de woning. Hierdoor kan het NAi de woning nog steeds openstellen voor het publiek. De restauratie was in handen van architectenbureau Molenaar & Van Winden. Het NAi was verantwoordelijk voor de herinrichting.
Mijn verwachtingen van het Sonneveld huis waren eerlijk gezegd niet heel groot, ik had namelijk nog nooit eerder van het huis gehoord. Eenmaal binnen, vond ik het een fantastisch ontworpen huis. Zulke constructies zie je niet vaak en ik vind het mooi om te zien dat het huis er nog steeds is. Sommige dingen zijn wel verouderd en die zou ik naar mijn mening vervangen door modernere technologie. Het kleurgebruik vind ik ook aantrekkelijk, omdat er gebruik wordt gemaakt van felle kleuren en dit toch een moderne sfeer geeft. Het huis lijkt erg groot door de vele lichtinvallen en de buitenkant van het huis, wat het tot een modern huis maakt.