donderdag 20 juni 2013

Reflectieverslag kunst & engagement

Mijn ervaring:
In het begin vond ik deze opdracht erg lastig. Ik wist niet precies wat de bedoeling was en wat voor materiaal we moesten gebruiken. Na verdere uitleg lukte de opdracht wel.

Uiteindelijk vond ik het een leerzame opdracht, omdat ik me eigenlijk niet eerder had verdiept in de rol van kunst in de maatschappij. Ik heb er dus veel van geleerd.

Mijn verwachtingen:
Ik had verwacht dat de opdracht erg moeilijk zou zijn, maar na verdere uitleg werd alles helder. We hebben de opdracht zelfs beter dan verwacht gemaakt.


Wat heb ik geleerd:
Ik heb geleerd wat engagement inhoudt en wat de rol hiervan is in de maatschappij. Ik heb geleerd om dit te verwerken in een powerpoint presentatie en dit te presenteren.


Wat ging goed:
De samenwerking ging erg goed. We zijn er serieus mee bezig geweest en we hebben onze uiterste best gedaan.


Wat kan beter:
Ik zou niks anders doen als ik het over zou moeten doen. De samenwerking ging goed en ik ben zeer tevreden met het eindresultaat.


Concert Lana Del Rey

Lana Del Rey
De Amerikaanse zangeres Lana Del Rey, bekend van haar hit ‘Video Games’, gaf op woensdag 29 mei 2013 een optreden in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het uitverkochte concert in de bovenzaal van Paradiso in november 2011 was de eerste en tevens laatste keer dat ze in Nederland was. Inmiddels is haar album ‘Born To Die’ bekroond met goud (ruim 25.000 verkochte exemplaren). Lana’s zegetocht startte, zoals zoveel recente muzikale succesverhalen, op internet. Haar opvallende verschijning en de videoclip voor ‘Video Games’ vol ogenschijnlijk toevallige, nostalgische beelden werden in korte tijd een wereldwijde bloghit. Aan de clip zit bovendien een Nederlands tintje: verschillende beelden zijn overduidelijk geschoten in ons land. Niet veel later was ‘Video Games’ ook niet van de Nederlandse radio te slaan. ‘Video Games’ werd gevolgd door ‘Born To Die’ en ‘Blue Jeans’, afkomstig van haar in januari 2012 uitgebrachte debuutalbum ‘Born To Die’. In het najaar van 2012 wordt Lana wereldwijd het gezicht van H&M en brengt ze een nieuwe editie van haar debuutalbum uit, met daarop zowel H&M-track ‘Blue Velvet’ als nieuwe single ‘Ride’.

Ik ben al heel lang fan van Lana Del Rey, omdat zij op een bijzondere manier zichzelf is. Zij schaamt zich voor niemand en doet dingen waar zij van houdt, zonder zich iets aan te trekken van haar omgeving. Hierdoor heb ik erg veel respect voor haar.
Toen ik hoorde dat zij een concert zou gaan geven, ben ik meteen kaartjes gaan bestellen.

Het was een geweldige ervaring, zeker omdat ik al zo lang fan van haar ben. Het is een geweldig moment als je je idool pal voor je ziet optreden.
Het concert zelf was ook erg goed. Lana zong totaal niet vals en de sfeer was prima. De special effects, zoals het licht etc, waren zeer goed op elkaar afgestemd. Het concert was het geld zeker waard, en als zij ooit nog een keer naar Nederland komt, ga ik er zeker heen.

 

Lana Del Rey - Summertime Sadness

woensdag 19 juni 2013

Eindverslag

Om het vak CKV af te ronden, maak ik een eindverslag waarin staan
- Mijn verwachtingen met CKV
- Mijn verwachtingen aan het begin van het jaar

- Wat ik geleerd heb
- Wat ik anders aan zou pakken
- Tips & Tops


Toen ik aan het begin van het jaar te horen kreeg dat ik CKV moest volgen, had ik mijn bedenkingen bij dit vak. Ik wist totaal niet wat mij te wachten stond, alleen dat het met kunst en cultuur te maken had. Bij het horen van de woorden kunst en cultuur, dacht ik dat het een tamelijk makkelijk vak zou zijn. Maar na een tijdje verdween deze gedachte. Het is geen moeilijk vak, maar je moet wel tijd en aandacht aan de opdrachten besteden.
In het begin van het jaar hadden we meneer van Druten als leraar, wat later mevrouw Sieraal werd. Beide leraren hebben mij erg goed geholpen en dankzij hen ben ik mij ook gaan interesseren voor het vak.
In het begin moesten we beginnen aan onze blog. Hier moesten we onze opdrachten opzetten en het verloop daarvan. Het bijhouden van de blog vond ik erg leuk, omdat het toch wel een moderne manier is om dingen bij te houden en te delen. Ik ben zeer tevreden met mijn blog, ondanks dat ik niet wist wat de bedoeling was in het begin. Al mijn opdrachten staan er op en het ziet er leuk uit.


Naarmate het jaar vorderde, begonnen we met echte opdrachten. We leerden recensies schrijven, wat we laatst ook moesten doen bij de culturele activiteiten. Dit kwam erg goed van pas, omdat recensies schrijven vaak terug komt. De leraren hadden dit goed uitlegd en daardoor lukte deze opdracht ook vrijwel goed.
Ook hebben we een les gegeven met een thema. Mijn thema was muziek. We hebben de klas op de Apple-Computers zelf een muziekstuk laten componeren, waar zij erg enthousiast over waren. Het was erg gaaf om voor de klas te staan, maar ik was toch wel een beetje zenuwachtig.
Bovendien hebben we een interview gehouden met iemand die dicht bij kunst en cultuur staat. Ik heb een interview met een fotograaf gehouden. Dit was ook erg leuk.

Met mevrouw Sieraal hebben we opdrachten over de architectuur en engagement gedaan. We zijn naar het NAI geweest en hebben daar ook het Sonneveld huis bezocht.
Bij de opdrachten met architectuur hebbenh wij bijvoorbeeld geleerd hoe je een huis ontwerpt en wat de kenmerken zijn van moderne gebouwen en postmoderne gebouwen.We hebben hier verschillende opdrachten over gemaakt en ook een ontwerp van gemaakt.
Over de engagement hebben we een presentatie gehouden. Hierin vertelden wij wat engagement met de samenleving te maken heeft op sociaal gebied. Ik vond deze presentatie een goed idee, omdat er veel informatie naar voren kwam en ik ook over mijn angst om te presenteren heen kwam.
Verder hebben wij recensies geschreven over films, festivallen, concerten, toneelstukken en musea.

Ik zou niks anders aangepakt hebben. Het vak CKV is op een leuke manier verlopen dit schooljaar en ik kijk er dan ook met plezier op terug.
Ik heb geen tips, maar wel een grote top:
Ik vond de opdrachten zeer leuk bedacht en dan vooral het schoolbezoek aan het NAI. Het bezoek was is wat anders dan de normale opdrachten achter de computer.


Ik wil de leraren bedanken voor hun geweldige inzet voor ons en hun vriendelijkheid!
Mede door de leraren was het vak erg leuk. Heel erg bedankt voor alle dingen die ik heb geleerd!!!


dinsdag 18 juni 2013

Recensie Film: The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2.
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 is een Amerikaanse speelfilm die in november 2012 is verschenen. Het is het tweede gedeelte van de vierde film uit een reeks films gebaseerd op de boeken uit de Twilightreeks, in dit geval op Breaking Dawn (vertaald als Morgenrood), het vierde boek. Het verhaal van het boek wordt echter verdeeld over 2 films. Het eerste deel van de verfilming van dit boek is op 16 november 2011 verschenen.

Na de geboorte van Renesmee zijn Bella en Edward in de wolken, maar hun gelukzaligheid is van korte duur. Irina van de Denali coven reist af naar Forks om zich te verontschuldigen voor haar eerdere gedrag nadat een weerwolf Laurent had gedood. Tijdens de jacht in het bos stuit ze op Jacob, Bella en Renesmee, en beschouwt deze laatste verkeerdelijk als een onsterfelijk kind. Geschokt door wat ze heeft gezien (haar moeder is geëxecuteerd vanwege het creëren van onsterfelijke kinderen), reist ze naar de Volturi om haar verhaal te doen. Het is ten strenge verboden een kind te bijten vanwege hun onmogelijkheid om zichzelf te beheersen. De Volturi nemen deze kans om naar Forks af te reizen om voor eens voor altijd komaf te maken met de Cullen clan. Om te overleven moeten de Cullens zo veel mogelijk bevriende vampieren en nomaden zien te vinden die kunnen getuigen dat Renesmee geen onsterflijk kind is. De familie gaat uit elkaar in hun zoektocht naar getuigen terwijl Edward, Bella en Jacob wachten op de aankomst van de Volturi ... Uiteindelijk lukt het hem om zo goed als alle bevriende Volturi te overtuigen, met de combinatie van de verschillende krachten die sommige vampiers bezitten dienen de Volturi uiteindelijk ook toe te geven dat de Cullen clan sterker is dan zij.

De hoofdrollen worden vervuld door: Kristen Stewart als Bella, Robert Pattinson als Edward en Taylor Lautner als Jacob.
Het scenario is een roman met als genre avontuur.
De film is in het Engels en komt uit de Verenigde Staten. De film heeft maar liefst 8 prijzen gewonnen.

Ik vind dit een van de beste films die ik ooit heb gezien. Het verhaal is zo mooi beschreven, alles klopt. Ook de samengang van romantiek en avontuur is mooi samengebracht, wat een moeilijke opgave is. Ik heb alle films gezien, omdat het verhaal mij erg aanspreekt. Ook vind ik de montuur van de film erg bijzonder. De hoofdpersonen veranderen in dieren en zijn vampiers, wat erg moeilijk te maken is. Mijn complimenten naar de regisseur. Wanneer ik deze film kijk, zit ik helemaal in het verhaal. Natuurlijk spelen de hoofdpersonen daar ook een rol in, zij vervullen de rol namelijk geweldig.
De film is zeker een aanrader voor jongeren vanaf 14 jaar, en als je van romantiek, avontuur en gevaar houdt!!!


zaterdag 15 juni 2013

Recensie Huis Sonneveld

Naast het NAi, op de hoek van de Jongkindstraat en de Rochussenstraat, staat Museumwoning Sonneveld. Het is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Na een intensieve periode van restauratie en herinrichting, is Huis Sonneveld sinds maart 2001 als museumwoning van het NAi toegankelijk voor publiek. U kunt zelf ervaren hoe het is om anno 1933 in een hypermodern huis te wonen.

In 1929 gaf Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nellefabriek, de opdracht een vrijstaand huis voor zijn gezin te ontwerpen. In 1933 verhuisde de familie naar de Jongkindstraat, zonder ook maar iets uit hun oude woning mee te nemen. Ze gingen niet alleen in een ander huis wonen, maar pasten ook hun levensstijl aan, conform de smaak van de avant-garde. Huis Sonneveld toont aan dat nieuwe tendensen in de architectuur werden gedragen door een invloedrijke burgerij.

Bijzonder aan deze woning is dat Brinkman en Van der Vlugt behalve het huis ook het volledige interieur hebben ontworpen. Voor de inrichting hebben ze voornamelijk meubels van de meubelontwerper en fabrikant Gispen en stoffen van de firma Metz & Co gebruikt. Huis Sonneveld is een eerste voorbeeld van een voor de jaren dertig moderne inrichting waarin de producten van deze firma's consequent zijn toegepast. De woning voorzag bovendien in de modernste voorzieningen die het huishouden en het leven in huis een stuk makkelijker maakten. In de doucheruimte komt water uit minstens tien douchekoppen, en een elektrisch belsysteem was in de eettafel verwerkt om de dienstbode tijdens de maaltijd te kunnen roepen.

De Rotterdamse Stichting Volkskracht Historische Monumenten heeft Huis Sonneveld in 1997 gekocht. In 1999 ging het NAi een samenwerking aan met de Stichting Volkskracht Historische Monumenten. Dankzij deze overeenkomst werd de Museumwoning Sonneveld gerestaureerd en vindt er regelmatig onderhoud plaats aan zowel interieur als exterieur van de woning. Hierdoor kan het NAi de woning nog steeds openstellen voor het publiek. De restauratie was in handen van architectenbureau Molenaar & Van Winden. Het NAi was verantwoordelijk voor de herinrichting.
Mijn verwachtingen van het Sonneveld huis waren eerlijk gezegd niet heel groot, ik had namelijk nog nooit eerder van het huis gehoord. Eenmaal binnen, vond ik het een fantastisch ontworpen huis. Zulke constructies zie je niet vaak en ik vind het mooi om te zien dat het huis er nog steeds is. Sommige dingen zijn wel verouderd en die zou ik naar mijn mening vervangen door modernere technologie. Het kleurgebruik vind ik ook aantrekkelijk, omdat er gebruik wordt gemaakt van felle kleuren en dit toch een moderne sfeer geeft. Het huis lijkt erg groot door de vele lichtinvallen en de buitenkant van het huis, wat het tot een modern huis maakt.

Presentatie Engagement & Sociale Kunst

Powerpoint presentatie engagement en kunst
Tekst presentatie engagement & kunst
Als u op deze links klikt, ziet u de presentatie.
De bovenste link is de powerpoint presentatie en de onderste onze tekst.

donderdag 18 april 2013

Bezoek aan het NAI

Bezoek aan het NAI:
Met school hebben wij op 29 maart 2013 een bezoek gebracht aan het Nederlands Architectuur Instuut. Voordat ik met de recensie begin, wat informatie over het NAI:
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is méér dan een museum. Het is een archief, museum, bibliotheek en cultureel podium ineen. In het NAi worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het NAi is onderdeel van Het Nieuwe Instituut.

Voordat wij naar het NAI vertrokken, waren we erg benieuwd. Op deze leeftijd is een museum niet van groot belang in onze interesses, dus waren er grote vraagtekens. Eenmaal bij aankomst, vond ik het een indrukwekkend gebouw wat ik eerst niet had gedacht. Het was een mooi gebouw vol met elementen van architectuur.
Jo Coenen heeft in zijn ontwerp voor het NAi de verschillende functies van het instituut ondergebracht in verschillende bouwdelen die samen een harmonisch geheel vormen. Het is een ensemble geworden dat zich naadloos voegt in de omgeving en een relatie aangaat met omliggende gebouwen. De kern van het gebouw wordt gevormd door een hoog glazen gebouwdeel, waarin de studiezaal en de kantoren gevestigd zijn. Half gedraaid ten opzichte van dit bouwdeel en loodrecht op het archiefgebouw, bevindt zich onder het hoofdgebouw een platte doos met daarin de publieksruimten. Die verschillende delen heeft Coenen zo weten te componeren dat ze een vanzelfsprekende eenheid vormen. Het is een harmonieuze compositie van kleuren en materialen, waarin het roodbruin van baksteen, het blauwgrijs van beton, de doorzichtige glittering van glas en de zilverachtige glans van metalen, elk van de bouwlichamen een ander karakter verleent.Bij binnenkomst vielen de publieksruimten mij gelijk op. Het was zo modieus maar ook functioneel ingericht, dat ik erg benieuwd naar de onderdelen die wij gingen doen in het museum.

Als eerste deden wij de '' Stad van Nederland '' opdracht. In het algemeen, vond ik dit de meest indrukwekkende opdracht. Alles over de architectuur is op zo'n manier ingericht, dat het modieus is en ook nog is interesse opwekt. Je kunt zelf op onderzoek uitgaan en de het effect (de lichten) maken het in het geheel magisch.
De '' Schatkamer '' vond ik niet interessant. De inrichting trok mij al niet aan, vooral de panelen riepen niks bij mij op. Wel is er een vaste structuur, doordat de schatkamer uit 6 thema's is opgebouwd. Bij elk thema waren verschillende ontwerpen die dat thema vertegenwoordigde. Sommige ontwerpen waren heel saai, omdat zij ver terug in de tijd waren ontworpen, andere waren meer van deze tijd. De schatkamer laat je zelf op onderzoek gaan, wat ik wel heel erg goed vond. Je had namelijk een boekje met informatie en zo kon je meer over de ontwerpen te weten komen.


De rondleiding door het museum was erg leerzaam en werd ook erg leuk overgebracht door de rondleidende. Ze deden het met veel enthousiasme en lieten ook zien dat ze veel kennis hebben van de architectuur. Door het gebruik van moeilijke woorden is er niet veel qua informatie blijven hangen. Alleen de beelden van de onderdelen en de ruimtes heb ik nog in mijn hoofd. De informatie zou voortaan dus op een iets leukere manier gegeven kunnen worden en ook meer op de leeftijd afgestemd.

Mijn verwachtingen voor het NAI waren erg teleurstellend. Ik had eigenlijk geen zin om te gaan. Ik had verwacht dat we alleen een rondleiding kregen langs allemaal voorwerpen en zo uren lang door zouden gaan, maar dit was achteraf totaal anders. Het was geen museum zoals alle andere, en dit gaf mij toch een geslaagd gevoel. De bijzondere dingen (zoals de stad van Nederland) zijn mij wel bijgebleven.

Mijn advies:
Ik zou het NAI zeker aanraden in mensen die erg geinteresseerd zijn in de architectuur. Je ziet veel vormen, materialen, inrichtingen die te maken hebben met goed werk van architectuur. Voor de rondleidingen en de dingen die je kunt bekijken, zou ik er goed over na denken. Er was maar één onderdeel wat indruk heeft gemaakt op mij, derest is een beetje vervaagd. De informatie werd saai overgebracht en daardoor is bijna alles vergeten. Ik zou wel aanraden er sowieso één keer heen te gaan, zeker als je je in kunst verdiept. Je bent een ervaring rijker.

AdresgegevensNederlands Architectuurinstituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
Telefoon: 010-4401200



Bo-danique van den Broek
H4A



donderdag 14 februari 2013

Minimal-Art

brushstrokes

Minimal-art:

De kenmerken van Minimal-Art:          

Splotch 3






















Hierboven ziet u twee voorbeelden van minimal-art. Soll lewitt is de kunstenaar die deze kunstwerken heeft gemaakt. Hij was een Amerikaanse beeldhouwer, schilder en tekenaar Hij overleed op 8 april 2007.Het werk van Sol LeWitt wordt gerekend tot de minimal-art. Minimal-art is een kunstrichting waar de betekenis meer ligt in de ideeën dan in de materiële uitwerking ervan. 

De kenmerken van splotch 3: de Minimal-art kenmerken die u hier ziet is het kleur-tegen-kleur contrast en de organische vormen. Het figuur wordt opgenomen met de locatie. Dit komt omdat de 3d-figuren de wolkenkrabbers die op de achtergrond staan voorstellen.

De kenmerken van: brushstrokes zijn: kleur-tegen-kleur contrast en het is abstract.

De systematiek, gebaseerd op beslissingen over onder meer vorm, structuur, ordening en maat, ligt steeds vast in concepten die het uitgangspunt vormen voor al het werk van LeWitt.

Minimal art werdt gemaakt van simpele, eventueel gevonden materialen. Belangrijk was om met zo eenvoudig mogelijke middelen een relatie aan te gaan met de omgeving. De spanning, die zou ontstaan door het creëren van een tegenstelling met de omgeving, was daarbij van belang.

Straatkunst


File:Banksy lovers.jpg
Graffiti van Bansky in Bristol: The Lovers.

Kunstwerk van Bansky: Maid.
          
Hierboven ziet u kunstwerken die door Bansky zijn gemaakt. Bansky is een wereldberoemde Britse kunstenaar. Hij is in 1973 geboren in Bristol. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een kenmerkende sjabloontechniek.
Straatkunst is een term voor tweedimensionale grafische uitingen in openbare ruimtes.
In beide kunstwerken zie je dat het aanbrengen van tekeningen, schilderijen en sjablonen centraal staat. Dit is een belangrijk kenmerk van straatkunst. Andere kenmerken van straatkunst zijn:
- het wildplakken van posters, stencils en stickers.
- gebruik van spuitbussen (graffiti).
- lijmen van tegels.
- het vertonen van zelfgeproduceerde videokunst en of films met beamers op de bebouwing.
- het met scherp materiaal bekrassen van objecten.


In deze twee kunstwerken staat dus het graffitigebruik en de aanbrenging van tekeningen, schilderijen en sjablonen centraal. De kunst van straatkunst is om het zo echt mogelijk te laten lijken, wat bij Bansky erg goed lukt.

Steeds vaker zie je straatkunst verschijnen, terwijl de meeste mensen erop tegen zijn. Ze vinden het namelijk vervuiling en vandalisme. Om deze reden werken de kunstenaars vaak anoniem.

donderdag 7 februari 2013

www.iconichouses.org



Hier volgen 6 huizen, waar ik van bepaal of ze modern of postmodern zijn.


Dijkstra House.Dijkstra House is een modern huis, door het vele licht (de ramen), het is strak gebouwd en het bestaat uit rechthoekige vormen.
Less is more.



Renaat Braem Huis.Het Renaat Braem Huis is een modern huis. Wederom is er veel gebruik van licht, is er een strakke bouw en bestaat het uit rechthoekige vormen.
Het verschil met het vorige moderne huis is de ligging. Ook heeft dit huis meerdere verdiepingen, met verschillende opbouwingen. Hierdoor lijkt dit huis nog moderner.Less is more.

Cassa Battlo.Cassa Battlo is een postmodern huis.
Het is een postmodern huis, door het felle kleurgebruik, de aparte vormen en de opvallende versieringen op het huis. Het geeft een sprookjesachtige weergave, die ik erg leuk vind. Toch is het huis postmodern.
Less is a bore.


Casa Oscar Americano.Casa Oscar Americano is een modern huis. Het vele licht, de rechthoekige vormen maar vooral de omgeving geeft het huis een moderne uitstraling. Het huis heeft 1 verdieping, en ziet er naar mijn mening fantastisch uit.
Less is more.




Eames House.Het Eames House is postmodern. Door het kleurgebruik lijkt het wel op een kunstwerk in de vorm van een schilderij. Het huis is a-symmetrisch.
Less is a bore.


Van Schijndel House.
Het Van Schijndel House is een modern huis.
Dit komt door het vele licht, de rechthoekige vormen die zijn gebruikt en het kleurgebruik.

In het interieur worden felle kleuren, zoals rood, gebruikt bij een witte achtergrond. Dit zorgt voor een modern aanzicht. Ook is het huis heel rustig ingericht, maar toch sfeervol.
Voor mij persoonlijk is dit huis erg modern.
Less is more.



zondag 3 februari 2013

Architectuur

Architectuur en vormgeving.

Opdrachtgever: Bo-danique
Architect: Angela


Wensen voor een nieuw gebouw:Grote ruimte, meerdere verdiepingen, licht, rustige uitstraling en in een rustig gelegen gebied, modern (dus veel vierkante vormen) en gebruik van rustige kleuren.
Functie: woonruimte.
Doelgroep: Bevolking boven het modale inkomen
Budget: 1 miljoen


Schets:





Architect:Beste opdrachtgever,
Ik heb voor een u een huis ontworpen die hopelijk volstaat aan uw eisen. Het huis wordt geplaatst in een weiland. Het heeft 2 verdiepingen, een balkon, en een serre.  De serre zorgt voor het vele licht en een rustige uitstraling van het huis. De steenkleur is crème wit en er is gebruik gemaakt van grijs hout. Verder zijn er zuilen in verwerkt. De vorm van het huis zorgt voor een moderne uitstraling waarbij gebruik is gemaakt van wiskundige figuren. Bouwkosten ±  €750.00- .
Vriendelijke Groet,
Architect Angela Barendregt.
Reactie op de schets:Beste architect,
Ik ben erg tevreden over de schets van het huis. Het voldoet aan al mijn eisen wat ik erg belangrijk vind. Het ligt in een rustige omgeving, heeft meerdere verdiepingen, veel licht, rustig kleurgebruik en een moderne uitstraling door de vormen.
Ook ligt het huis binnen mijn budget, waardoor het mogelijk is om dit huis te realiseren.
Vriendelijke groet,
Opdrachtgever Bo-danique van den Broek.

dinsdag 22 januari 2013

Modernisme of postmodernisme

De huizen tonen overeenkomsten, maar ook verschillen.
Opvallende verschillen:De verschillen in de vormgeving van de huizen. Het farnsworth-huis is heel strak, modern en bevat veel licht. Het Vanna-Venturi huis is heel hoekig gevormd, weinig uitstraling en er is een grijs kleurgebruik. Dit geeft een wat saaiere uitstraling.
De uitstraling van het farnsworth-huis is warmer dan van het Vanna-Venturi huis. Het heeft een rustige uitstraling, terwijl het vanna-venturi huis er wat rommelig uitziet.
De overeenkomsten:
Beide huizen zijn uit ruimtelijke figuren opgebouwd en beide huizen staan in een ruimtelijk gebied.

Ik zou het liefst in het farnsworth huis wonen, omdat dit huis meer mijn smaak is. Het vele licht spreekt mij erg aan, waardoor het huis heel modern overkomt.
Farnsworth-huis: behoort tot het modernisme, omdat het een vernieuwde stroming is in de kunst. Vroeger zag je zulke huizen namelijk niet. Less is more.Vanna-Venturi huis: Postmodernisme, het huis ziet er wat historischer uit. Less is a bore.