donderdag 6 december 2012

Internationaal bekende kunstenaars

De opdracht was om bepaalde internationale kunstenaars op te zoeken. Bij 2 van de 11 kunstenaars, vertel ik in het kort iets over hen en hun kunstwerk.

* Amish Kapoor.













* Ai Weiwei.

Ai Weiwei is geboren in Peking, op 28 augustus 1957. Weiwei is een Chinees conceptueel kunstenaar, politiek activist en filosoof. Hij is veelzijdig en ook actief in andere kunstvormen, zoals architectuur, fotografie en film. Ai verbindt de traditionele Chinese cultuur met zijn persoonlijke beeldtaal. Hij staat bekend om zijn kritiek op de sociale en culturele veranderingen in zijn land. Bij het bekritiseren van de mensenrechtsituatie, de economische uitbuiting en de milieuvervuiling maakt hij intensief gebruik van het internet (een blog die dagelijks door tienduizend mensen werd gelezen) en Twitter om te communiceren.Hij is begin 2011 in de problemen geraakt vanwege zijn kritiek op de Chinese regering. Formeel is hij beschuldigd van belastingontduiking.
Ai groeide op in Shihezi in het verafgelegen Sinkiang, in het noordwesten van China. De oorsprong van de familie ligt in Zhejiang, Jinhua. Zijn vader, Ai Qing (1910-1996), een beroemd schrijver, schilder en dichter, was in 1958 voor de eerste keer naar een werkkamp verbannen.In 1967 werd zijn vader opnieuw verbannen als vijand van het volk en gedwongen tot het schoonhouden van toiletten. De familie leefde lange tijd ondergronds.
Het kunstwerk van hem, wat je op de foto ziet, is een kunstwerk wat op 16 Januari 2010 naar buiten is gekomen. Het kunstwerk word ook wel '' Grapes '' genoemd, en is gemaakt van krukjes uit de periode van de Qing-dynastie. De Qing-dynastie was de laatste keizerlijke dynastie van China. Weiwei werkt in zijn kunstwerk met antieke meubels. De krukjes zijn allemaal van hetzelfde type, maar hebben ieder hun eigen verhaal. Zonder enige spijkers, zijn de krukjes met traditionele technieken met elkaar verbonden. Dit werk staat ook symbool voor de dynamiek van het moderne China: steeds meer individuen proberen los te komen van de van bovenaf opgelegde ‘harmonie’, maar hun bewegingsruimte is nog steeds heel beperkt.
Ik vind het kunstwerk niet heel erg mooi, omdat het op het eerste gezicht simpele krukjes lijken, maar als je eenmaal de betekenis weet, begrijp je het kunstwerk beter. Het kunstwerk staat echt ergens voor, wat zeer bijzonder is. Weiwei heeft simpele middelen gebruikt om toch een pakkend kunstwerk te maken. Hij legt echt betekenis aan zijn werk. Dit vind ik erg knap, omdat hij dus echt nadenkt over zijn kunstwerk en de betekenis die er aan vast zit.

* Zaha Hadid.


* Jenny Holzer.

* Oliviero Toscani.

* Jeff Koons.
Jeff Koons is geboren in Pennsylvanie, York op 21 januari 1955. Hij is een Amerikaans beeldend kunstenaar, wiens werk wordt gedomineerd door de thema's banaliteit en verleiding. Zijn werk wordt beschouwd als kitsch.
Koons debuteerde op achtjarige leeftijd met in kleurpotlood uitgevoerde reproducties van klassieke meesterwerken, die door zijn vader in diens winkel voor interieurbenodigdheden werden verkocht.
Na een opleiding aan het Maryland College of Art en het Art Institute of Chicago verhuisde Koons in 1976 naar New York, waar hij de aandacht trok met readymeades die bestonden uit een combinatie van tl-buizen en huishoudelijke artikelen. Ook maakte hij Inflatables: opblaasbare bloemen en konijnen. Om zijn kunst te financieren heeft hij enige jaren op de New Yorkse beurs gewerkt.
Het kunstwerk hieronder, is de bloemenpuppy in Bilbao, gemaakt door Jeff Koons. De '' Puppy '' is 12 meter hoog en is zijn eerste werk wat uit bloemen is gemaakt. Hij maakte het kunstwerk voor het eerst in 1992 voor de Documenta-tentoonstelling in Kassel. Sinds 1998 staat het bij het Guggenheim museum in Bilbao. De Puppy is uitgegroeid tot een van de iconen van de stad.
Ik vind het een prachtig kunstwerk, door de creativiteit die er in verwerkt is. Een kunstwerk gemaakt uit bloemen zie je niet vaak, en dan zeker niet zo hoog. In dit kunstwerk heeft veel tijd, energie en moeite in gezeten. Het is ook heel bijzonder, omdat het een dier in het groot is, wat je ook bijna nooit ziet als kunstwerk. De verschillende kleuren bloemen zorgen ervoor dat er geen eentonigheid is en zorgen voor een bepaalde aangename sfeer. Het kunstwerk is namelijk erg fijn om naar te kijken en straalt iets vrolijks uit. Ik vind het erg knap dat Koons dit heeft kunnen maken, omdat de puppy ook zeer groot is, en de verschillende bloemen dus allemaal op de goede plek moeten zitten.


 
* Guerrilla girls.

* Bansky.

* Rem Koolhaas.
* Damien Hirst.

* Quentin Tarantino.


Lessen CKV

De klas heeft de opdracht gekregen om een les te houden over een bepaald thema. Verschillende groepjes zijn al geweest met verschillende thema's. We hebben het bijvoorbeeld gehad over literatuur, film en architectuur. De lessen waren erg interessant, en zeker het deel waar je zelf mocht werken was erg leuk, omdat de groepjes leuke opdrachten hadden verzonnen die goed bij hun thema pasten.

Ook mijn groepje is al aan de beurt geweest. We hadden het thema'' Muziek '' gekozen, en hadden een vrije opdracht gegeven waarbij je een remix moest maken.
We kijken met een goed gevoel terug op de les. We hebben er veel tijd en energie in gestoken, en we vinden dan ook dat het aardig goed gelukt is. We kregen de indruk dat de klas het ook erg leuk vond, dus dit zorgt er helemaal voor dat we tevreden zijn.

maandag 15 oktober 2012

Recensie: Gangnam Style van PSY">


Recensie: I'm turning Japanese van Kirsten Dunst">
De opdracht was om een recensie te schrijven over de Gangnam Style van PSY en over het nummer I'm Turning Japanese van Kirsten Dunst.
Hierboven ziet u de twee recencies.

Interview fotograaf

Interview fotograaf CKV ">

Dit is het interview van ons met de fotograaf.

zaterdag 13 oktober 2012

Blockbuster & Arthouse

We kregen de opdracht om de kenmerken van een Blockbuster film en een Arthouse film te noemen en om van elk soort film een voorbeeld te geven.

Blockbuster:Een blockbuster is een film waarin grote sterren in de hoofdrol spelen en waarvan verwacht wordt dat de film een fors bedrag aan entreegelden zal opbrengen. Blockbuster is dus een term uit de filmwereld.
De blockbuster is een film die door zijn succes boven andere films uitstijgt en dus over een langere periode blijft draaien in de bioscopen.

Voorbeeld van een Blockbuster: Harry Potter.Dit is een goed voorbeeld, omdat de Harry Potter reeks een sensatie is, iedereen de film kent en de films voor een lange periode in de bioscopen blijven draaien. Er is veel geld in de films gestoken en er werd van te voren al verwacht dat de serie een groot succes zou worden, mede door de boeken die al werden geschreven.


 



Arthouse:Een Arthouse, ook wel een filmtheater of filmhuis, is een uitgaansgelegenheid die zich focust op het vertonen van films buiten het aanbod van het Amerikaanse Hollywood. Dit gaat dus meer over artistieke films, ook wel arthouse-films. Deze films zijn vaak met minder geld gemaakt en trekken ook een minder groot publiek dan de blockbuster-films.
Kenmerken:
- hoge bezetting uit vrijwilligers
- onafhankelijke programmering die betrekking heeft op films met een culturele achtergrond

Voorbeeld van een Arthouse: Amélie.Dit is een goed voorbeeld van een Arthouse film, omdat deze film voor een kleiner publiek is gemaakt en geen standaard Hollywood film is. De film zet de mensen aan het denken.






zondag 7 oktober 2012

Recensie

De afgelopen les moesten we ons interview inleveren. We hebben samen met de klas naar alle interviews gekeken en we hebben ze ook beoordeelt. We hebben positief commentaar gegeven, maar ook tips. Zo weet je wat je de volgende keer anders of beter kunt doen.

We zijn nu bezig met de recensie over de ' Gangnam Style ' van PSY en het popart filmpje van Takashi Murakami.
Je moet een recensie schrijven over deze filmpjes. Hierbij gebruik je bladzijde 122 en 123 uit je boek. Je verzamelt informatie over het filmpje, waarvan je de recensie gaat vormen. In de recensie moet natuurlijk ook je mening te komen staan.




Gangnam Style PSY.


Popart Takashi Murakami.


woensdag 19 september 2012

Recensie

De vorige les hebben we het al een klein beetje over recensies gehad en de opdracht die we daar over krijgen. De volgende les moet je zelf een recensie meenemen, bijvoorbeeld uit een krant of tijdschrift.
Mijn recensie komt uit de '' Volkskrant '' en deze heb ik via internet gezocht op de site van de Volkskrant. Ik kon namelijk niks vinden in het AD Rotterdams dagblad. Het AD krijg ik thuis toegestuurd en de Volkskrant niet, dus vandaar dat ik op internet heb gezocht. Mijn recensie gaat over de film Ted. Iemand heeft deze recensie geplaatst in de Volkskrant.
Dit is de link van de recensie: www.volkskrant.nl/wca_digi/film_detail/460/816562/Ted.html

 


Plaatje van de film Ted.


Verloop interview met fotograaf

Het interview met de fotograaf verloopt volgens schema. We hebben een paar dagen geleden antwoord op onze vragen gekregen via de mail, en kunnen nu dus verder aan de opmaak van het interview. We hebben al een idee hoe we het willen uitwerken, we moeten het alleen nog uitvoeren. We willen dat een bepaalde kleur centraal staat en we willen het interview opvrolijken met foto's van de fotograaf en dingen die hij gefotografeerd heeft.
Alles verloopt volgens schema en we hebben de taken goed verdeeld. We hopen de opdracht snel af te ronden, zodat we hem kunnen inleveren.

zondag 16 september 2012

Interview fotograaf

Momenteel zijn we bezig aan het interview met de fotograaf. De interviewvragen hebben we al af, en deze hebben we via de mail naar hem toegestuurd. We hopen snel antwoord te krijgen, zodat we de vragen snel uit kunnen werken. Ook hebben we foto's van hem en zijn foto's gevraagd.
Een paar voorbeelden van vragen die in het interview voorkomen:
- Wat is het mooiste wat u ooit gefotografeerd heeft?
- Wat zou u beslist nog een keer willen fotograferen?
- Als u een beroemdheid mocht fotograferen, wie zou dit dan zijn en waarom?
- Als u nu mocht kiezen, voor wat zou u fotografie dan in willen ruilen als hobby?
- Veel mensen onderschatten de fotografie, is het in werkelijkheid ook zo makkelijk als de mensen denken?

We zijn nu bezig met de opmaak van het interview, zodat we alleen nog maar de vragen er in hoeven te zetten. We denken aan een drukke opmaak, met een inleiding over de fotograaf zelf en allemaal foto's om het interview heen.

donderdag 13 september 2012

De lessen CKV

We hebben tot nu toe een paar lessen CKV gehad.
In deze lessen hebben we bijvoorbeeld behandeld wat CKV inhoud, wat we dit schooljaar allemaal gaan doen voor dit vak, waar je je mee bezig gaat houden en wat kunst is.
Dat laatste onderwerp hebben we uitgebreid behandeld.

We moesten in groepjes uitwerken wat kunst voor ons inhoud en hier een paar voorbeelden van geven. Elk groepje had een andere mening, dus zo kregen we ook een hele andere kant van kunst te zien. Wij vonden bijvoorbeeld dat kunst een manier is om je gevoelens en emoties uit te drukken, door middel van tekeningen, schilderijen maar ook toneelstukken.


Voorbeeld van een kunstwerk (schilderij)
 Momenteel zijn we in de lessen bezig met een interview voor iemand die met kunst te maken heeft. De opdracht is om iemand te interviewen die dagelijks met kunst werkt (beroep of hobby). Dit kan een bekend iemand zijn, maar bijvoorbeeld ook je oom of nicht die een fotograaf of sieradenmaker is.
De vorige les moest je een tijdschrift meenemen waar een interview instond wat jou aansprak. Dit kan door de opmaak zijn, maar bijvoorbeeld ook door de inhoud (tekst).
Dit interview uit een magazine, is jouw inspiratiebron voor jouw eigen interview.
Je kan bijvoorbeeld een soort gelijke opmaak doen, waarin een bepaalde kleur centraal staat of een opmaak die heel erg druk is door middel van foto's en plaatjes.

Welkom op mijn blog!






Welkom op mijn blog voor het examenvak CKV!